Dom Tymczasowy - nasza historia

Od dłuższego czasu przymierzaliśmy do tego, aby przyjąć do swojego domu psa, który potrzebuje pomocy, jednak ciągle mieliśmy wątpliwości. Obawialiśmy się czy sobie poradzimy, czy będziemy mogli mu poświęć dostatecznie dużo czasu, czy będziemy mieć wiedzę na temat postępowania z psem po przejściach, czy zapewnimy mu odpowiednie warunki oraz czy nie przywiążemy się na tyle mocno, że rozstanie będzie problematyczne. Pewnie gdyby nie zbieg okoliczności to decyzję podjęlibyśmy dużo później, lecz kiedy dowiedzieliśmy się, że do jednego ze schronisk trafiła przepiękna Podhalanka o imieniu Bella, zaś schronisko to ma problemy i nie jest w stanie zapewnić jej właściwej opieki zdecydowaliśmy, że to jest ten moment i musimy spróbować. Oczywiście wątpliwości były nadal, jednak uznaliśmy, że zrobimy wszystko co w naszej mocy, aby zapewnić Belli jak najlepsze warunki i nawet jeśli nie wszystko pójdzie po naszej myśli to zawsze będą to warunki lepsze niż schroniskowy kojec, brak swojego człowieka, wątpliwej jakości jedzenie i spacer raz w tygodniu...

Początki nie były łatwe, nasza sunia Goja nie polubiła Belli, z resztą z wzajemnością, co powodowało konieczność separowania ich od siebie przez pewien czas, dopóki nie znalazły nici porozumienia. Okazało się, także że Bella wymagała operacji, gdyż miała guza na sutku. Na jaw wyszło, że jest starsza niż powiedziano nam w schronisku i... o tak cudnym charakterze, że długo biliśmy się z myślami, czy oddać ją, czy może zostawić w naszym domu na stałe. Nasz debiut w roli Domu Tymczasowego nie był prosty, właściwie to od razu wpadliśmy na głęboką wodę, ale to wiele nas nauczyło i utwierdziło w przekonaniu, że robimy dobrze i że chcemy nadal pomagać innym potrzebującym psiakom.

Kolejne psiaki były bardzo różne, jedne wymagały więcej pracy, inna mniej, jedne chorowite, inne zdrowe jak ryba. Każdy odcisnął piętno w naszej pamięci, każdy nauczył nas czegoś innego i z pewnością kolejne psy nadal będą nas zaskakiwać. Już się tego nie boimy, teraz jesteśmy świadomi, że każdy nowy pies to zagadka, a my z przyjemnością ją rozwiązujemy.

Po co wam to wszystko? Często słyszymy takie pytanie od rodziny, czy znajomych, którzy nie mogą się nadziwić, że poświęcamy swój wolny czas i energię na potrzebujące psy, przecież jest tyle instytucji, które pomagają, niech inni się tym zajmują... ale my nie lubimy patrzeć na innych i czekać aż ktoś zrobi coś za nas. Pomagających nigdy nie jest za wiele, zaś psów w potrzebie ciągle przybywa, a my czerpiemy radość z tego, że możemy odmienić świat bezdomnego psa.

Co z tego mamy? Czasem merdający ogon, czasem wtulony pyszczek, szaleńczą zabawę na powitanie po powrocie z pracy, innym razem mail z nowego domu z radosnym zdjęciem naszego podopiecznego i informacją, że nowi właściciele są zachwyceni, a czasem podrapane drzwi, zajętą kanapę, czy pobudkę wcześnie rano, bo za płotem pojawił się sąsiad.

Jak godzimy pracę zawodową z wolontariatem w Fundacji? Ustaliliśmy sobie priorytet - pomoc psom. Oboje z mężem pracujemy na pełen etat, ponadto jesteśmy w trakcie wykańczania niedawno wybudowanego domu. Mamy dwa własne psy, z czego z jednym jeździmy na wystawy i mamy plany hodowlane. Gdzie czas dla Tymczasowego Podopiecznego? Zamiast dwóch misek - szykujemy trzy, zamiast z dwoma psami - na spacer idziemy z trzema albo rozdzielamy to na dwie tury. Częściej odwiedzamy weterynarza, co sprzyja poszerzeniu wiedzy, która często przydaje się podczas problemów z naszymi psami. Zamiast serialu mamy na podwórku film przyrodniczy na żywo.

Tymczasowi podopieczni są dziś dla nas jak nasze własne psy - nie wyobrażamy sobie naszego domu bez nich. Dlatego wszystkich, którzy chcą się zdecydować na tę rolę ostrzegamy - pomaganie uzależnia :)

Ania i Paweł