Nela

19.06.2017

Ma Dom!!! :)

Przepraszamy, na dzień dzisiejszy ze względów technicznych nie możemy przenieść psa/suczki w odpowiedni dział.     F. BONO

18 luty 2017

18 lutego odbyła się głośna interwencja w jednej ze znanych "hodowli" zrzeszonych w ZKwP. Dla nas sprawa szokująca tym bardziej, że to jedna z hodowli owczarków podhalańskich znanych od lat, kilka psów z tej hodowli do tej pory pojawia się na ringach wystawowych... I nikt nie wiedział, że oprócz domu, gdzie odbierano szczenięta istnieją jeszcze inne miejsca, gdzie właściciel trzyma zwierzęta w warunkach przerażających i urągających wszelkim standardom :( Odebrano kilkadziesiąt zwierząt, wśród nich była podhalanka,która trafiła pod naszą opiekę 25.02.2017 r. Dostała na imię Bryndza (w dt zmieniono jej imię na Nela), ma ok 2-3 lata. Sunia nie posiada tatuażu ani oznakowania chip. Suczka miała opuchniętą jedną łapkę, istnieje też podejrzenie ciąży. Początkowo bardzo wystraszona, lękliwa i wycofana, ale nie przejawiająca żadnych oznak agresji.

Bała się nawet jeść- zaczynała jedzenie dopiero gdy opiekunka się oddaliła, cały czas lękliwie rozglądała się wokół :( Zdjęcia i opis interwencji: https://www.facebook.com/ocabidy/posts/1194929893954854

Tutaj artykuł ze zdjęciami z interwencji z lokalnej prasy:
Tak mieszkała:
Obecnie suczka przebywa w domu tymczasowym Fundacja BONO, Pomoc podhalanom w potrzebie. w okolicach Złotoryi. Nela dosyć szybko się zaaklimatyzowała i polubiła z rezydentem Maxem, również adoptowanym z Fundacji BONO :). Codziennie bardziej się otwiera, jest coraz weselsza. Wyraźnie pomaga jej także towarzystwo Maxa- bez niego na spacerach czuje się niepewnie i zachowuje bardzo lękliwie, boi się wszystkiego . Jesteśmy dumni, ze Max, który ma również za sobą trudną przeszłość, wyrósł na tak wspaniałego terapeutę :)
Ze względu na toczące się postępowanie w chwili obecnej niemożliwa jest adopcja Neli.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby wspomóc opiekę nad Nelą lub inne nasze działania poniżej kontakt i informacje o nas:
KONTAKT: info@fundacjabono.pl, tel. 502 623 982 (Beata).
Fundacja Pomocy Zwierzętom "BONO" Zagórze 2b, 66-016 Czerwieńsk.
Konto: PL53 1240 1268 1111 0010 3558 4567 SWIFT: PKOPPLPW

Paypal: beata.es@o2.pl--

Zdjęcie z miejsca odebrania Neli. Fotografia z interwencji wykonana przez Oleśnickie Bidy.

17103835_1433563243362469_2616989632225501620_n.jpg

Zdjęcia z domu tymczasowego.

17021603_1433563406695786_1802404854394503184_n.jpg

17021573_1433563293362464_8694840268735436095_n.jpg